TESTET: MA – Rusfri Trafikks rådgiver for trafikksikkerhet, Anne Beate Budalen har gjennomgått alkolmålerne på det norske markedet. 

Ikke alle er klar over hvor lenge alkoholen kan henge igjen etter en fest på byen. MA – Rusfri Trafikk har gjennomgått alkomålere som er tilgjengelige på det norske markedet, og funnet de målerne som du trygt kan kjøpe for å måle din promille, i samarbeid med sin svenske søsterorganisasjon MHF.

Er du usikker på om du er edru så lar du bilen stå, men for å være helt sikker kan det være greit å forsikre seg om at du er edru før du setter deg i en bil, ved å ta en test med en alkomåler.

Du skal være trygg på at målingen viser riktig resultat, slik at du ikke blir en fyllekjører. Vi anbefaler derfor kun målere som er godkjent etter den europeiske standarden EN 16280:2012. I tillegg skal det være lett å få tak i alkomåleren i Norge og du skal kunne få kalibret måleren enkelt. 

Et kjapt søk på internett viser at du kan få kjøpt alkomålere fra 100-lappen og opp til 10.000 kr. De dyreste målerne er beregnet på professionel bruk, og er ikke beregnet på den vanlige private forbruker. Vi har derfor ikke tatt de med når vi har sett på alkomålere.

Et flertall av målerne som selges i Norge tilfredsstiller ikke den europeiske standarden eller det er ikke oppgitt noen mulighet for å kalibrere måleren. Kjøper du en alkomåler som ikke er godkjent vil du kunne risikere at du får grønt lys på alkomåleren, men likevel ha promille.

Husk du kan ikke alltid kjøre bil selv om alkomåleren viser at du er edru. Er den fysiske formen dårlig dagen derpå skal du ikke kjører selv om du ikke er påvirket i lovens forstand.

NB! Klikk på fanene under menypunktet Alkomåler for mer informasjon, godkjente alkomålere og forhandlere!

 

Les om alkomåler i Motorføreren 5-2018.