Mye forandret siden dagens foreldre tok lappen

05.08.19

Mye forandret siden dagens foreldre tok lappen

Har tenåringen bestått trafikalt grunnkurs og er klar for øvelseskjøring? – Start samarbeidet med en trafikkskole tidlig og la ungdommene får kjøre så mye som mulig, oppfordrer trafikklærer Stine Herseth.

Fra 2005 ble trafikalt grunnkurs obligatorisk for alle som skal ta førerkort. Kurset, som varer i 17 timer, gir den kommende føreren grunnleggende
forståelse av hva det innebærer å være fører. Helt fra ungdommen er 15 år, eller går i 10. trinn ved ungdomsskolen, kan kurset tas – men først når det er gjennomført og eleven er fylt 16, kan øvelseskjøringen starte. Men er det da bare å slippe arvingen til bak rattet? – Det er en del ting man må vite og tenke gjennom i forkant, sier Stine Herseth, faglig leder og trafikklærer ved Eidsvoll Trafikkskole.

Aller først: Du som sitter i passasjersetet altså ledsageren, er den ansvarlige føreren. Uansett. Ledsageren må være fylt 25 år og ha hatt førerkortet sammenhengende i fem år. Bilen må så ha en «L» godt synlig i bakruta. Det visste du sikkert allerede. Men var du klar over at det også er påbudt med ekstra speil?

Kjøp ekstra speil
– Bilen skal ha ekstra speil til bruk for ledsageren. I tillegg anbefaler jeg ytterligere ett speil til, det vi på fagspråket kaller «psykologispeilet». Det er ikke påbudt, men det er lurt å ha og kan kjøpes på alt fra bensinstasjoner til forskjellige varehus. I psykologispeilet kan du lese førerens ansiktsuttrykk, fange opp for eksempel redsel og stress, og dere kan ha en samtale uten at føreren snur seg mot deg for å snakke. All blikkontakt foregår da i pykologispeilet, sier Herseth.

Mengdetrening avgjørende
Herseth legger til at de som kommer på et høyt nivå helt fra starten av, ofte får lov å kjøre mer med foreldre i passasjersetet. Å bli en dreven fører handler om erfaring.
– All forskning og statistikk forteller at mengdetrening er avgjørende for å bli en god fører, derfor er det veldig bra å få kjøre så mye som mulig fra man er 16 år og til man kjører opp, sier hun.

Les hele artikkelen i Motorføreren 3-19.