Europeisk fellesinnsats mot fyllekjørere

06.06.17

Europeisk fellesinnsats mot fyllekjørere

Nå skal ruskjørerne i Europa tas! Politiet innledet i går en ukelang kampanje som har som mål å redusere antallet ruspåvirkede sjåfører.

(Foto: Knut Opeide, Statens Vegvesen)

Aksjonen skjer i regi av Tispol (Europeisk trafikkpolitisamarbeid), og innebærer blant annet en rekke promille- og ruskontroller på europeiske veier.

– Sjåfører med promille vil oppleve redusert reaksjonsevne, dårligere dømmekraft, svakere koordinasjon og svekket konsentrasjon. Derfor er budskapet vårt svært enkelt: Det skal små mengder alkohol til for å ødelegge evnen til å være trygg bilfører. Så har du drukket, skal du la bilen stå, uttaler presidenten i Tispol, Paolo Cestra.

Assisterende UP-sjef Roar Larsen bekrefter at norsk UP selvsagt er med på aksjonen, men han tror likevel at denne typen aksjoner har størst virkning i europeiske land uten de samme historiske restriksjonene som Norge.

– Vi har alltid ligget langt fremme i arbeidet med å forebygge promillekjøring. Vi var det første landet i verden som på 30-tallet innførte en 0,5-grense, og vi har tradisjonelt også hatt de strengeste reaksjonsformene. For oss blir det på en måte «business as usual» med hyppige kontroller og synlig tilstedeværelse, og slik sett har vel denne aksjonen større effekt i enkelte andre land, sier Larsen til MA-rusfri trafikk.

I pressemeldingen fra Tispol heter det at politiet i alle de europeiske samarbeidslandee, kommer til å bruke de neste dagene på hyppige kontroller av trafikantene.

- Vi skal være synlige, over et stort område. Vi kan stå langs veien når som helst, hvor som helst, sier Cestra, og understreker at de ikke minst er ute etter bilførerne som kjører med dagen derpå-promille.

- Kroppen trenger tid på å få alkoholen ut av systemet. Du skal aldri sette deg bak rattet hvis du er det minste i tvil, og det er gjerne ikke tilstrekkelig med en god natts søvn, sier Cestra med en advarende pekefinger.

Mens de fleste europeiske land ennå har beholdt en promillegrense på 0,5, har Sverige, Kypros, Estland og Polen valgt å senke grensen til 0,2. Landene Tsjekkia, Ungarn, Romania og Slovakia har satt den 0,0. Bare Storbritannia (unntatt Skottland) og Malta opererer med en grense på 0,8.