Foto: Nokian Tyres

16.04.18

Hjulskift? Ikke glem dette

Mange skal nå skifte til sommerdekk på bilen. Dersom du skal skifte dem selv er det viktig at det blir gjort riktig og at sommerdekkene er i god stand. – Hvis ikke kan det bli både farlig og dyrt, advarer produktsjef Kjetil Røssel i Nokian Tyres.

Snøen ligger fortsatt flere steder i Norge, og alle har derfor et selvstendig ansvar for å vurdere kjøreforholdene. Selv om reglene tilsier at piggdekkene skal av første mandag etter 2. påskedag, pleier både politi og veimyndigheter å utvise skjønn i sine kontroller i en overgangsfase.

Når du først skal skifte dekkene er det flere ting du bør huske på, så her kommer noen gode råd og tips.

Farlig slitasje
I tillegg til mønsterdybden er det viktig å sjekke slitasje på dekket. Hvis dekkene har ujevne overflater eller hvis de er ulikt slitt, kan det gi ustabil, ubehagelig og ikke minst utrygg kjøring.

Skifter du dekk selv er godt verktøy avgjørende. Underlaget der du gjennomfører dekkskifte bør være jevnt og fast.

– En god jekk er det viktigste verktøyet til dekkskiftet, i tillegg til god dømmekraft, ifølge Nokian Tyres.

I følge dekkeksperter er det også veldig viktig å sjekke roteringsretningen på dekkene.

– Det gjelder å være nøye. Hvis et dekk med en bestemt roteringsretning monteres feil kan det i verste fall føre til vannplaning, som kan være katastrofalt. Andre monteringsfeil kan få dekkene til å vibrere slik at både bil og dekk blir skadet, sier produktsjef Røssel.

– Sjekk lufttrykket
Til slutt må du sjekke luftrykket. I bilens instruksjonsbok finnes informasjon om bilprodusentens anbefaling, lufttrykket bør sjekkes rett etter dekkskiftet siden feil luftrykk gir dårligere sikkerhet, høyere drivstofforbruk og kortere levetid for dekkene.

– Denne sjekken er rask og enkel. Luften koster ingenting og selve kontrollen tar kun få minutter, men hvis trykket er feil kan det få store konsekvenser, advarer Røssel.