Legg en alkomåler under juletreet

07.12.18

Legg en alkomåler under juletreet

En av tre tror de har kjørt med promille, viser en fersk undersøkelse Ipsos har gjennomført for Gjensidige. Med en godkjent alkomåler i hus slipper du å være usikker på om du har promille eller ei.

Vi er midt i den perioden av året med flest festligheter og sosiale sammenkomster. Ikke alle er klar over hvor lenge alkoholen kan henge igjen, og MA – Rusfri Trafikk anbefaler alle å være på den helt sikre siden. Dessverre er det få privatbiler som har montert alkolås, men en godkjent alkomåler kan være et godt alternativ.

Slipper å være usikker
– Er du usikker på om du er edru, så lar du selvsagt bilen stå. Men for å være helt sikker på at promillen er ute av kroppen, kan det være greit å forsikre seg ved å ta en test med en alkomåler, sier rådgiver for trafikksikkerhet, Anne Beate Budalen.

Hun understreker viktigheten av å bruke en måler som viser riktig resultat.

– Du skal være trygg på at målingene er til å stole på, slik at du ikke blir en fyllekjører. Vi anbefaler derfor kun målere som er godkjent etter den europeiske CEN-standarden EN 16280:2012. I tillegg skal det være lett å få tak i alkomåleren i Norge, og du skal kunne få kalibrert måleren enkelt, forklarer Budalen.

– Kjøp kun godkjente målere
Et flertall av målerne som selges i Norge tilfredsstiller ikke den europeiske standarden, eller oppgir ikke mulighet for å kalibrere måleren. Kjøper du en alkomåler som ikke er godkjent, risikerer du å få grønt lys på alkomåleren til tross for at du har promille.

– Husk at du ikke alltid kan kjøre bil selv om alkomåleren viser at du er edru. Er den fysiske formen dårlig dagen derpå, skal du ikke kjøre selv om du ikke er påvirket i lovens forstand, minner rådgiveren for trafikksikkerhet om.

Oppdatert informasjon om godkjente alkomålere finnes under menypunktet alkolås.