Nå vil nesten alle kjøpe biler med automatgir

10.08.20

Nå vil nesten alle kjøpe biler med automatgir

Det er ikke så veldig lenge siden det ble sett på som snobbete og nesten litt eksotisk. I fjor ble over 95 prosent av alle nye biler solgt med automatgir. Hva var det egentlig som skjedde?

Går vi noen tiår tilbake i tid, var automatgir forbeholdt enten amerikanske biler (gjerne i kombinasjon med en bensinslukende V8-motor) eller dyre luksusbiler fra europeiske merker. Bortsett fra disse, var det ganske sjelden man kom over en personbil med automatgir.

En titt på detaljene rundt nybilsalget i Norge i 2019, avslører at dette er fullstendig snudd på hodet. Da hadde nemlig 95,3 prosent av alle nye personbiler solgt her til lands, automatgir. Det viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Bare drøyt 4 prosent valgte altså en bil med manuell girkasse. Da snakker vi nisje!

OFVs tall viser at nærmere halvparten av landets 2,7 millioner personbiler nå har automatgir. Den andelen kommer til å øke kraftig de kommende årene. For det er veldig lite som tyder på at de manuelle girkassene vil kunne få noe comeback. Snarere tvert imot.

– Utviklingstrenden gir grunn til å tro at om noen år vil så godt som alle nye personbiler ha automatgir. Dette henger også sammen med målet om at alle nye biler som selges i Norge i 2025 skal være nullutslippsbiler, så dette vil i hovedsak være elbiler. En annen grunn til at salget av biler med automatgir øker, er at de moderne automatgirkassene har flere gir enn før, og dermed skifter gir både smidigere og riktigere, noe som også gjør selve kjøreopplevelsen bedre, forteller kommunikasjonssjef Mikkel Friis i OFV.

Elektrisk vannskille
Elbilene er altså en viktig faktor her. Men utviklingen var godt i gang før de begynte å gjøre seg gjeldende.

Starten på denne trenden så vi på 90-tallet. Da begynte en del mer folkelige bilmodeller å komme med automatgir. Gjerne med et solid prispåslag og også med høyere drivstofforbruk som en bieffekt. Men en god del kunder syntes at dette var enklere og mer komfortabelt enn å gire selv, og tok seg dermed råd til det.

Så kom gjennombruddet utover på 2000-tallet. Volkswagen-konsernet var tidlig ute her. De la store ressurser i utvikling av ny teknologi, og fikk etter hvert stor suksess med det i alle merkene sine.

Da elektrifiseringen av bilparken så startet opp med hybrider, ladbare hybrider og elbiler, kom vannskillet. Det merker vi naturligvis ekstra godt her i Norge, hvor en stor andel av nybilene som selges har en elektrifisert drivlinje. Alle disse bilene har en form for automatisk girkasse.

Samtidig som salget har økt, har de automatiske girkassene blitt stadig mer avanserte. De skifter gir raskere og mykere, de er blitt bedre tilpasset både motor og drivlinjer – og de sparer drivstoff.

Les hele artikkelen her.