Når blålyset blinker i bakspeilet

03.10.19

Når blålyset blinker i bakspeilet

Blålyset surrer på taket og sirenen hviner gjennom lufta. Politioverbetjent Preben Lund blinker heftig med fjernlysene, men det hjelper ikke. Den vesle bilen som ligger foran oss, langt ut mot midten, fortsetter i samme tempo. Den godt voksne damen som kjører bilen, er muligens mer opptatt av å prate eller fordypet i egne tanker…

Denne gangen var det en godt voksen dame, men jeg kan forsikre at uoppmerksomhet kan ramme alle, uavhengig av alder, kjønn og bakgrunn. Du sitter kanskje og grubler på noe, og glemmer dermed å følge med på omgivelsene, særlig bakover. Å holde et øye med trafikken i bakspeilet, er derfor noe av det aller viktigste vi kan be publikum om, sier politioverbetjent Johannes Lien fra passasjersetet idet vi omsider har lyktes med å passere den vesle bilen langs riksveg 2 på vei mot Sverige. Lund og Lien er kursansvarlige for kjøreopplæringen ved Politihøgskolens Utdanningssenter i Kongsvinger, og gir politistudentene den lovpålagte opplæringen og treningen i kjøring med blålys og sirener. Selv om kursene kan legges opp på ulike måter, er det den samme opplæringen som gis til sjåfører som skal kjøre ambulanse, brannbiler og lignende. Opplæringen av utrykningspersonell sorterer under Vegdirektoratet, og kompetansekravene fremgår av egen forskrift og læreplan. Politiet har i tillegg en egen instruks for utrykningskjøring og forfølgelse.

Hjelp til selvhjelp
– Se for deg at politibilen vår kommer veldig fort inn mot et kryss med rødt lys. Dersom vi blir stående helt stille bakerst, hjelper det lite om sirenen går og vi henger på hornet. En slik håndtering hjelper verken trafikantene eller oss selv. Sørger vi derimot for en god fartstilpasning, skrur på sirenen i god tid, bruker fjernlysene for å få oppmerksomheten og plasserer bilen slik at det er tydelig hvor vi vil kjøre, så gjør vi det enklere for omgivelsene å forstå hva vi vil at de skal gjøre, sier Lund.

Les hele artikkelen her.