Svenske ulykkestall på ville veier

07.03.19

Svenske ulykkestall på ville veier

I fjor opplevde svenskene et katastrofeår på veiene. 325 menneskeliv gikk tapt, 72 flere dødsfall enn året før. – Nullvisjonen er i krise, sier Lars Olov Sjöström Trafikksikkerhetssjef i Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF)

Arbeidet med Nullvisjonen var lenge fremgangsrikt i Sverige, men har nå fått et kraftig tilbakeslag. Ferske trafikktall fra Sverige forteller at 72 flere mennesker mistet livet på svenske veier i 2018 sammenlignet med året før. Det er det styggeste tallet siden 2009. Her til lands mistet 108 livet på norske veier i fjor, to flere enn i 2017. Det viser tall fra Statens vegvesen.

Katastrofeår
Sjöström mener det er flere faktorer som gjorde at de i fjor opplevde sitt verste år siden 2009. – Dessverre må vi kunne kalle fjoråret for «et katastrofeår», sier han. Han understreker at årsakene til den uhyggelige statistikken ikke er klare, men at de allerede nå vet at antallet omkomne i møte- og forbikjøringsulykker ble 63 prosent høyere i 2018, sammenlignet med gjennomsnittet for årene 2013 til 2017.

Aggressiv kjøring
Sjöström sier at svensk politi bruker mindre tid på trafikksikkerhet i dag enn hva de gjorde for noen år tilbake.

– Politiet er en viktig aktør for trafikksikkerheten, men trafikksikkerhetsarbeid prioriteres først når det blir tid til overs, mener han. Sjöström forteller at de ofte ser aggressiv kjøring på svenske veier, med høye hastigheter og uforsvarlige forbikjøringer – og at en stor del av problemet ligger nettopp der.

– Så har vi rus. Vi vet ennå ikke hvor stor andel av ulykkene fra 2018 som var forårsaket av bilførere i ruspåvirket tilstand, men vi vet at det i 2017 gjaldt 32 prosent av ulykkene. Vi må lære av Norge avslutter Sjöström.

Les hele artikkelen i Motorføreren 1 – 2019