amateurfetishist.com tryfist.net trydildo.net
lose gjenstander og last k.lse gjenstander og last k.afc41c95-55b4-4400-b952-35f3a8826d49-main image
Løse gjenstander og last kan gi farlige overraskelser
i en kollisjon. (Illustrasjonsbilde, MA).


Visste du at drikkeflasken din på 1 kg kan treffe deg med et trykk på 191 kg hvis du frontkolliderer i 70 km/t! Dette er ett av temaene når MA – rusfri trafikk og livsstil, inviterer til sin landsomfattende Aksjon Møteplass lørdag 8. juni. Rus i trafikken og andre temaer innen trafikksikkerhet er aktuelle når MA treffer trafikanter på aksjonsplassene over hele landet.


Landsomfattende

Lørdag 8. juni finner bilorganisasjonen MAs Aksjon Møteplass sted. Aksjon Møteplass er den årvisse aksjonen da MA - rusfri trafikk og livsstil, retter søkelyset mot trafikksikkerhet. Det er medlemmene i MAs lokale avdelinger i hele Norge som stiller opp for å få trafikantene i hyggelig tale og gi informasjon. Trafikantene kan møte MAs representanter for en hyggelig og nyttig prat om trafikksikkerhet og bil på torget, bensinstasjoner, rasteplasser og fergekaier.

MA har i 85 år arbeidet for trafikksikkerhet med spesielt fokus på å bekjempe rus i trafikken. I tillegg til å vise hva MA står for generelt. Ved siden av rusfri trafikk og alkolås, settes det i år fokus på farene som løse gjenstander blir i en kollisjon eller kraftig nedbremsing.


Faren bakfra

Tenk deg det umulige: At du kolliderer. Et kraftig og ødeleggende sammenstøt der bilen smadres. Men bilbeltet og kollisjonsputene redder deg og dine. I første omgang. For bakfra kan det komme en katastrofal overraskelse: Løse gjenstander og lasten du ikke hadde tenkt på å sikre!

 Når bilen bråstopper i en kollisjon eller en kraftig nedbremsing skal du og de andre i bilen heldigvis bli fanget opp av belter og kollisjonsputer før vi smadres mot frontruten, dashbordet, bakseteryggen eller andre deler av interiøret. Men når selve bilen har bråstoppet, beholder løse gjenstander og last farten sin til de blir stoppet mot ett eller annet i kupeen, og det kan være deg og de andre som blir truffet med enorm kraft. En barneleke eller en mobiltelefon kan bli uhyggelige prosjektiler. Den løse pakken fra møbelsenteret kan få ødeleggende kraft. Selv i normal kjørehastighet vil en bråstopp gjøre at de får mangedobbel tyngde.


Vær bevisst – sikre lasten

Det gjelder å være føre var når du plasserer ting og last i bilen. Her er noen råd fra MAs Aksjon Møteplass:

- Legg løse, harde gjenstander på et sted der de ikke får fritt spillerom i en kollisjon.

- Tenk over hvor de kan havne, altså som oftest fremover i fartsretningen.

- Bruk sidelommene i dørene, hanskerommet eller andre smårom i bilen til å sikre de løse gjenstandene.

- Plasser større gjenstander så lavt som mulig, gjerne på gulvet i høyre fotbrønn fremme.

- Tunge ting bør plasseres innerst og inntil skilleveggen i bagasjerommet, slik at de ikke fyker fritt før de treffer med ”rambukkeffekt”. EU-forskriftene sier at baksetene skal tåle inntil totalt 34 kg last (tilsvarer 700 – 1000 kg i 70 km/t).

- Bruk nett eller gitter som fysisk barriere mellom bagasjerom og kupe. Last aldri høyere enn seterygg hvis dette ikke er installert. Bruk også lastestropper for å feste tung bagasje.

- Og husk at det ikke bare gjelder å sikre mennesker og last, men også våre kjære kjæledyr må få skikkelig sikring!


Kontakt:
Redaktør, Hans-Erik Hansen, tlf 92 43 01 16.