amateurfetishist.com tryfist.net trydildo.net

Ann-CathrinBecken-bredde-web

Flere og flere tas for å ruse seg seg før de setter seg bak rattet. – Bilen bør få stå dagen derpå, også, advarer MA-leder Ann-Cathrin Becken midt i den travleste julebordsesongen.

8645 sjåfører er anmeldt for å kjøre i ruspåvirket tilstand de 11 første månedene i år. Det ligger an til en lite trivelig årsstatistikk – på to år har tallet økt med over fem prosent.

Hyggelig juletradisjon

Mange som er forsiktige resten av året, utsetter seg og medtrafikantene for fare nå før jul. De drikker for mye på julebordet, og setter seg bak rattet mens de fremdeles er påvirket.

– Det er en hyggelig tradisjon å samles med gode kolleger til festlig lag med god mat og godt drikke i førjulstida, konstaterer Ann-Cathrin Becken. Hun er styreleder i MA – rusfri trafikk og livsstil.

– Julebordet gir oss et etterlengtet avbrekk fra en travel hverdag. Vi får være sammen med kollegene våre utenfor arbeidsplassens rammer, der vi dyrker det gode humøret og de gode historiene mens vi nyter god og tradisjonell mat, sier hun.

Kjører dagen derpå

Julebordspromille1-web

Men den gode maten og det hyggelige laget kan fort utvikle seg feil. Noen sier og gjør ting på julebordet som de angrer på neste dag. Andre fortsetter å oppføre seg dumt dagen derpå, også.

– I Norge er det heldigvis ingen aksept for å kjøre i fylla. Bilen bør også få stå dagen derpå. Alkoholen sitter lenger i kroppen enn vi tror, og promille gjør oss til farlige sjåfører, sier Becken.

Over 1000 mennesker skades i trafikken i julefeiring-månedene november og desember. Heldigvis faller tallet på trafikkdrepte. Men fremdeles omkommer godt over 100 mennesker i trafikken hvert eneste år. Svært mange av dødsulykkene skyldes rus.

– Felles ansvar

Julebordspromille2-web

 

– Hver og en av oss har ansvar for at juletrafikken skal være trygg. Det er viktig at vi alle skal føle oss trygge på at sjåførene vi møter ute i trafikken, er rusfrie. Ingen skal dø av fyllekjøring. Det er vårt felles ansvar, sier MA-leder Ann-Cathrin Becken.

Fakta:

Anmeldelser for kjøring i ruspåvirket tilstand i årets 11 første måneder:
2012: 8279.
2013: 8203.
2014: 8609.
2015: 8645.

Drepte og skadde i veitrafikkulykker, november og desember:
2012: 1338.
2013: 1137.
2014: 1084.

(Kilder: Politiet, Statistisk sentralbyrå)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontaktpersoner:
Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, fung. generalsekretær - tlf.926 43 804
Ann
-Cathrin Becken, leder - tlf. 478 11 996

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MA - for rusfri trafikk
  • MA er en medlemsorganisasjon som arbeider for å hindre at du møter en ruspåvirket sjåfør i trafikken.
  • MAs langsiktige mål er at ingen skal dø eller bli skadet som følge av ruspåvirket kjøring.

Hver dag foretas det 130 000 kjøreturer i ruspåvirket tilstand i Norge.
21 % av alle dødsfall i trafikken skyldes ruspåvirkning.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------