Alkolås

Print

Alkolaslogo med MA2012-stor

MA - rusfri trafikk har som mål at alle nye biler skal ha alkolås. I juni 2015 vedtok Stortinget at det skal være krav om alkolås i alle kjøretøy som driver persontransport mot vederlag på veg – det betyr i praksis alle busser, minibusser og drosjer. Loven blir trolig vedtatt på Stortinget høsten 2017. Myndighetene avventer krav om alkolås i drosjer. EU har foreslått at det skal stilles krav til bilprodusentene om at de skal legge til rette for ettermontering av alkolås i personbiler. Inntil dette skjer ønsker ikke myndighetene å innføre krav om alkolås i drosjer.

Det finnes i dag en del kjøretøy med alkolås. Dette er i hovedsak i kollektivtrafikken og i bilflåter til store norske transportselskaper. Vi regner med at vi har et sted mellom 5000 – 7000 alkolåser i Norge i dag.

Alkolåsbil-liten fil-beskj
MA sin egen alkolåsbil, en Volvo V70 med montert alkolås fra fabrikken

video-you-tube-jente
Video "Vi har ingen å miste"

 

Veileder-vegvesen

 

 

Statens vegvesen innførte alkolås på alle sine tjenestebiler allerede i 2007.

I 2013 sendte de ut en veileder til alle norske kommuner og fylkeskommuner. Den er fortsatt aktuell.

Veilederen gir informasjon om hvorfor og hvordan transportører skal anskaffe og bruke alkolås i sine kjøretøy, og den har tips om alt fra innkjøp og installasjon til hvordan ledelsen bør forankre en alkolåspolicy i sin virksomhet.

Last ned veilederen her

 

 

 Linker:

- Alkolås for bedrifter

- Noen fakta om alkolås

- Folkehelseinstituttet

- MHF Sverige: Alkolås

- ETSC: Drink Driving