Sikring av barn i bil bilde

Sikring av barn i bil
Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, minst til barnet er 4 år. Det er viktig å huske på å stramme beltene godt. Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen. Halvparten av barna feilsikres, og i en trafikkulykke så kan barnet skli ut av setet eller få fatale skader i bråtstoppen. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert.

Lover og regler om sikring av barn i bil
Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, etter dette skal både barn og voksne sikres med bilbelte.

I bil der det ikke er bilbelter skal barn under tre år ikke transporteres. Barn over tre år skal ikke transporteres i forsetet i biler uten bilbelte.

Airbag i forsete
Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsetet der det er airbag. I bakovervendt barnesete er det livsfarlig. Unntaket er hvis airbagen er slått av. Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i et passasjersete med airbag. Det skyldes at barnet kan bli drept hvis airbagen utløses.

Barn bør være minst 140 cm høye før de sitter foran en airbag.

Les mer om dette hos Trygg Trafikk og last ned brosjyre om sikring av barn i bil her.

Kilde: Statens vegvesen, Trygg Trafikk og Politiet

 

Sist oppdatert: januar 2020