Motorfreren

Synet er den aller viktigste sansen i trafikken
Når du passerer 40 år starter en helt naturlig prosess som gjerne kalles ”aldersrelatert langsynthet”. Dette er endringer som i de aller fleste tilfeller ikke vil føre med seg dramatiske endringer i synet. Etterhvert som øyelinsen blir eldre mister den noe av sin elastisitet. Rundt 40-årsalderen begynner man å merke at øyets «autofokus» blir dårligere. Når dette skjer får man problemer med å fokusere på samme måte som tidligere, og man vil da oppleve problemer med å se på nært hold. Derfor trenger nesten alle synskorrigering før eller senere.

Svekkelsen skjer normalt gradvis, og derfor er det lett å overse forandringene. Likevel er sikre indikasjoner på at synet bør korrigeres for eksempel at du må sitte nærmere TV-en enn før for å se godt, eller at du må holde avisen på en lengre avstand fra øynene enn tidligere. Skilter langs veien kan også være en måte å merke endringer i synet på.

Derfor må du passe på er at du har gode briller tilpasset akkurat deg. Sørg for å ha briller som er tilpasset deg og ditt syn. Det er ikke uten grunn at ferdigbriller skal være merket ”ikke egnet for bilkjøring”.

Det største problemet med ferdigbriller er at brukerne ikke har fått målt ut sin optimale styrke. Bruker du briller som ikke er godt nok tilpasset ditt syn, kan det gjøre deg raskere trøtt og uoppmerksom i trafikken. Ferdigbrillene tar heller ikke hensyn til skjeve hornhinner og eventuelle styrkeforskjeller mellom de to øynene. Dermed øker risikoen for ulykker.

Grunnen til at du vil oppleve større problemer med blending etterhvert som du blir eldre er at øyelinsen blir stivere. Et resultat av dette er at lyset spres mer inni øyet og du vil oppleve blendingen som mer plagsomt. Enkelte aldersrelaterte øyesykdommer kan også redusere evnen til å se godt.

Er du medlem i MA - Rusfri Trafikk har du mulighet for medlemsrabbat både hos Interoptik og Brilleland. Les mer om dine medlemsfordeler her.

Les mer om synet ditt i Motorførereren nr. 5-2018.

Oppdatert januar 2020