Bandet som setter fyllekjøring på dagsorden

Bandet som setter fyllekjøring på dagsorden

Intervju

Publisert: 17. mars 2023

Forfatter: Nils Erik Gyland

I 2012 mistet Thomas Hellekås sin gode venn i en trafikkulykke. Det ble starten på en musikkarriere der både fyllekjøring og psykisk helse adresseres.

Hellekås er utdannet sveiser og har i utgangspunktet ingen musikalsk bakgrunn. Han har derimot i mange år brukt diktning for å sette ord på følelser. Da hans nære venn Jon Elling omkom etter en trafikkulykke, ble dette ekstra viktig.

– Etter at Jon Elling gikk bort hadde jeg et behov for å uttrykke meg. Jeg skrev derfor sangen «Høvdingen» og postet den på YouTube. Jon Elling hadde også lært meg en del om musikk, så det å kombinere diktning med det instrumentale ble god terapi for meg. Etter begravelsen kom jeg i kontakt med broren hans som spiller fele og ideen om å starte band oppstod, innleder han.

Vokalist i Byting, Thomas Hellekås

Mistet kamerater i fyllekjøring

Ulykken i 2012 var en trafikkulykke uten rus involvert. Likevel har flere av bandets medlemmer opplevd å miste kamerater i ruskjøringsulykker. De mente derfor dette var viktig tematikk å bruke inn i egen musikk. I 2015 kom sangen «Ensom mann», og nå er musikkvideoen til denne ute (se nederst i saken).

– Sangen handler om en mann som tar det eneste riktige valget og lar bilen stå etter en kveld på bar. På veien hjem blir han imidlertid påkjørt av en fyllekjører og mister livet. Det skildrer hvordan fyllekjøring rammer tilfeldig og brutalt.

Deres nyeste låt «Mørke slør» er fortsettelsen på denne historien. Her dreier det seg om drapsmannen som kjørte i fylla den natten. Sangen følger hans videre mentale prosess, psykiske helse og soningen i fengsel.

Dere har jo valgt å ikke bare fortelle historien til den og de som blir direkte rammet av en fyllekjører, men også hvordan livet utvikler seg for den skyldige. Hvorfor ønsker dere å vise den siden av det hele?

– Det er forferdelig at folk velger å kjøre i fylla, men samtidig er det en tung byrde å bære for gjerningspersonen. Jeg har selv mistet en nær venn i selvmord og vi håper sangen kan bidra til å også se denne siden av problematikken. Jeg vet godt hvordan det er å sitte igjen med sinne etter å ha mistet noen. Det får enorme ringvirkninger.

Bandet reiser landet rundt på diverse festivaler og andre spillejobber

Et ønske om å bidra

Bandet har siden oppstarten vokst i popularitet og reiser nå rundt på diverse festivaler og andre spillejobber. De håper at publikum sitter igjen med mer enn bare fine toner etter en konsert.

– Vi er utrolig stolte av disse låtene og tematikken de tar opp. Hver eneste tur som kjøres med rus er én for mye. Det er skremmende og rammer mange uskyldige mennesker hvert år. Hvis vi kan bidra til å sette fokus på ruskjøring og psykisk helse, så er det veldig givende.

Avslutningsvis kommer Hellekås med en beskjed til andre som har mistet noen de er glade i.

– Prat med folk om det du går gjennom. Det er det aller viktigste. Selv om Norge er gode på trafikksikkerhet, så er vi ikke i mål før ingen kjører i fylla. Vi runder av alle konserter med «Ensom mann» og kommer med en appell mot ruskjøring. Vi oppfordrer publikum til å ta vare på hverandre og la bilen stå dersom de har nytt alkohol på konserten.

Se musikkvideoen her.