Promillemålingstafett
Nordkapp til Lindesnes

Fra mai til desember arrangerer MA – Rusfri Trafikk promillemålingstafett, i samarbeid med en rekke norske hoteller fra nord til sør. Det betyr at hvert hotell tilbyr sine gjester gratis promillemåling over en periode på én-to uker, før de utnevner et nytt hotell og sender stafettpinnen/promillemåleren videre.

 

Stafettpinnen vil ende opp på et hotell helt syd i Norge.

 

Promillemåling på hotell er et frivillig tilbud til alle hotellgjester som ønsker å være på den sikre siden før hjemreise. Formålet er å gjøre egentesting dagen derpå så tilgjengelig som mulig, samtidig som kunnskap om kroppens forbrenningstid blir enklere å forstå.

Se hvor stafettpinnen er akkurat nå!

Nåværende plassering: Scandic Bryggen, Honningsvåg

MA – Rusfri Trafikk sender en godkjent promillemåler til det aktuelle hotellet. Deretter drifter hotellet måleren i én til to uker. Gjestene kan enkelt forespørre en promilletest ved utsjekk og vil dermed få svar på om de er kjørbare eller ikke. Tilbudet er gratis og selvfølgelig helt frivillig.

Tilbudet har flere positive sider.

  • Kunnskap og holdninger: Ingen ønsker å kjøre i beruset tilstand, men folk flest mangler enten kunnskap om forbrenningstid eller verktøy til å teste seg. Ved å tilby gjester promillemåling, fjerner man all tvil dagen derpå. Avhengig av resultatet, vil gjestene også lære om egen forbrenningstid. Det er kunnskap man kan ta med seg videre til neste gang man er i tvil.

 

  • Bedriftsperspektiv: MA – Rusfri Trafikk har gjennomført et pilotprosjekt der vi har reist rundt til ulike hoteller og driftet promillemåleren selv. Hotellene vi har vært på har hatt utelukkende gode tilbakemeldinger. Hotellet fremstår som en ansvarlig bedrift som bryr seg om sine gjester, samtidig som har vist seg å slå positivt ut på kundeanmeldelser.

 

  • Trafikksikkerhet: De siste årene har det vært en kraftig økning i dagen derpå-promille. Ofte er dette personer som gikk ut fra at de kun var trøtte. Likevel utgjør de en stor risiko for seg selv og andre i trafikken. Et tiltak som dette vil ikke fjerne alle ruskjørere, men det vil bidra til å luke ut dem som er i tvil. Det er bra for den enkeltes lommebok og for alles sikkerhet i trafikken.

Dette sier hotellene selv

Sundvolden Hotel utenfor Oslo har allerede tilbudt sine gjester frivillig promillemåling i en årrekke.

Les mer om deres erfaringer her.

Sundvolden Hotel ligger ca. 30 minutter utenfor Oslo og arrangerer hvert år julebord, firmafester, konferanser og andre sosiale sammenkomster. De siste årene har de tatt sitt kundefokus ett steg videre ved å også sørge for at gjestene kommer seg trygt hjem dagen derpå.

 

Hotellet tilbyr nemlig frivillig promillemåling som en del av sin servicepakke. Det betyr at gjestene kan velge å få sin promille målt før de forlater hotellet. Tilbudet er tilgjengelig for alle gjester, uansett om de har deltatt på en bankett, fest, eller bare har tatt et glass til middagen. Alt de trenger er en godkjent promillemåler med munnstykker, samt se til at måleren er kalibrert.

 

– Vi har holdt på med dette i flere år og har utelukkende gode erfaringer. Mange gjør det, som oftest hvis de kommer i større grupper. Gjestene synes det både er gøy og verdifullt å få muligheten til å være sikker før de setter seg i bilen. Vi tar 50 kr per test, noe som dekker administrasjonskostnadene, sier resepsjonsansvarlig på Sundvolden, Mette Kirstine Nielsen.

 

Gjestene kan enkelt be om en tilbudet ved hotellets resepsjon. En ansatt som er opplært i bruk av måleren vil utføre promillemålingen og man får resultatet umiddelbart.

En av gjestene som var veldig fornøyd, var Håvard Stokke. Han hadde aldri sett et hotell tilby noe lignende.

 

– Dette var nytt for meg, men veldig gøy å få prøve. Det er en ekstra trygghet og det burde jo være standard på alle hoteller, sier han.

Gard Frydenlund hadde også tilbragt det siste døgnet på hotellet. Han kom fra julebord med vennegjengen, og var tydelig på hva han mente om tilbudet.

 

– 50 kroner for å vite at man er kjørbar synes jeg var en latterlig lav pris. Det er et veldig godt tilbud og det er tydelig at hotellet tar et viktig ansvar. Det kan da ikke være noen som ikke synes dette er bra.

 

Tiltaket har vist seg å ikke bare være positivt i et trafikksikkerhetsperspektiv, men også for bedriften selv, da tilbakemeldingene fra gjestene er positive. Promillemålingen gir gjestene muligheten til å vurdere om de er i stand til å kjøre trygt eller om de bør velge alternative transportmidler. Det gir også en pekepinn på hvor lenge alkoholen faktisk sitter i kroppen dagen derpå.

 

– Sundvolden Hotel bidrar åpenbart til arbeidet med å forebygge rusrelaterte ulykker. Folk flest ønsker ikke å kjøre med promille, men mange mangler kunnskap og verktøy til å vite når de er kjørbare dagen derpå. Med en godkjent promillemåler, så fjerner man den tvilen enkelt. Vi håper de fortsetter med dette, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Anders Skavdal Havdal.

 

Og hotellet bekrefter at de ikke har noen planer om å stoppe med det første.

 

– Det hender jo at folk må vente med å kjøre, men de tar det alltid med et smil. Noen ganger tar vi også en prat med dem som blåser til under 0,2, dersom det virker som at de ikke er helt klare for veien. Det er bare hyggelig og vi har ingen planer om å slutte, avslutter Mette Kirstine Nielsen.

Ønsker du mer informasjon, eller er ditt hotell interessert i dette?

Ta kontakt med prosjektleder Kristin Hegna.

  • E-post: kristin.hegna@marusfritrafikk.no
  • Telefon: 958 88 251
«Ingen ønsker å fyllekjøre, men mange mangler enten muligheten til å teste seg, eller kunnskap om når de er kjørbare dagen derpå»
Anders Skavdal Havdal
Generalsekretær, MA - Rusfri Trafikk

Tiltaket har mottatt tilskudd fra Helsedirektoratet.