4 av 10 erfarne båteiere mener det er greit å drikke på sjøen

4 av 10 erfarne båteiere mener det er greit å drikke på sjøen

Nyheter

Publisert: 07. juli 2020

Forfatter: Nils Erik Gyland

En fersk undersøkelse viser at båteiere med en fartstid på sjøen i over ti år, mener en promillegrense til sjøs bør være høyere enn på vei. Dagens grense for fritidsbåtførere er på 0,8. Tallene fremkommer i en meningsmåling gjennomført av Kantar på oppdrag for MA - Rusfri Trafikk.

Generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk skjønner lite av tallene.
-Det forundrer meg at 40 prosent av de erfarne båtførerne har en slik holdning. En skulle tro at med alderen kommer også mer kunnskap og respekt for sjøen. De tenker kanskje at de har bedre kontroll ettersom de har mer erfaring, men det kan fort bli en falsk trygghet. Drikker du alkohol og kjører båt svekkes oppmerksomheten, vurderings- og reaksjonsevnen, og fatale feilbedømminger kan være konsekvensen, sier Kristoffersen.

Hun legger til: -Med dagens trafikkbilde kan ikke gamle holdninger om at sjøen skal være en slags frisone der båtliv, kos og alkoholinntak hører sammen, være akseptable.

8 av 10 ferske båteiere ønsker redusert sjøpromille
I samme undersøkelse viser et overveldende flertall av ferske båteiere at de ønsker en promillegrense til sjøs tilsvarende den vi har på vei. Hele 84 prosent ønsker å endre dagens promillegrense på til 0.2.

Undersøkelsen avslører at det er gode holdninger blant de som har hatt båt i inntil to år. Kun 16 prosent blant de ferskeste båteierne mener promillegrensen bør være høyere på sjøen. Det gleder generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk.
-Det er rekordmange nye båteiere i Norge, og i flere fjorder er tettheten av båter høy.  Dermed øker faren for ulykker, spesielt om du fører båt med promille. Derfor er det godt å se at hele 84 prosent av de ferske båteiere viser gode holdninger og bidrar til tryggere ferdsel på sjøen, sier hun.

Rus tar liv til sjøs
Den norske promillegrensen for førere av fritidsbåter er blant de høyeste i hele Europa. Dette til tross for at vi har en vanskelig kyst med skjær, øyer og holmer som gjør det ekstra utfordrende å navigere trygt. Kristoffersen henviser til katastrofepotensialet ved promillekjøring til sjøs:
– En masteroppgave fra Siri Idland, viste at i perioden 2001 – 2012 var hele 44 prosent av de som druknet fra fritidsbåt ruset, sier Kristoffersen, og legger til:
– I fjor omkom totalt 28 personer til sjøs, hvorav det foreløpig er fastslått at ti av de døde var ruspåvirket. Ni av de ti var føreren av båten. Per dags dato mangler det status på seks andre. Slike tall er trist lesing, og det er ti dødsfall vi kunne vært foruten.