Disse merkene vil gjøre det enklere å velge riktige dekk

Disse merkene vil gjøre det enklere å velge riktige dekk

Nyheter

Publisert: 14. desember 2021

Forfatter: Av Benny Christensen

– Jeg mener at dekkene er bilens viktigste del. Det er de som skal sørge for veigrep, uansett føre, de skal drenere unna vann, sørge for kort bremselengde og gi gode, trygge svingegenskaper, de skal rulle lett og samtidig være både støysvake og komfortable. Du har kontaktflater likt fire håndflater. Det er det som holder bilen din på veien når du tar en sving på vått føre i 110 kilometer i timen – eller enda verre – en brå unnamanøver på glatt veibane, sier Jan-Roar Heggelund, som eier og driver Asker Dekk.

Med 30 års erfaring i dekk-faget vet Heggelund hva han snakker om. For dekk er mye mer enn runde og svarte gummiringer. Ett av målene er å redusere skadelige utslipp.
– Ulike dekk har ulike egenskaper. Under utviklingen av nye dekk må man prioritere hvilke egenskaper dekket skal ha. Det er hele tiden kompromisser. Skal man ha et svært stillegående dekk, kan man ikke bare gi det en veldig myk gummiblanding, for da slites det altfor fort – bare for å gi et eksempel, forklarer han.

Særlig viktig ved nettsalg

Det er en jungel av ulike dekktyper, med ulike egenskaper, der ute. Det er ikke bare lett for en forbruker å velge det som passer best til sitt bruk. Dessuten varierer også prisene ganske mye. Derfor kom det tidligere i år en helt ny type dekkmerking som skal gjøre det enklere for oss som forbrukere å velge dekk med egenskaper som passer til nettopp vårt bruk og de egenskapene vi ønsker å prioritere. Her får du et kjapt bilde over hva de ulike dekkene er gode på – og hva som eventuelt ikke er like bra.
Litt forenklet kan vi si at dette er ekstra verdifullt hvis du ikke kjøper de dyreste dekkene. Testvinnerne er gjerne jevnt gode, og scorer høyt i de fleste kategoriene. Går du ned i pris, merker du at produsentene har måttet velge og prioritere mer. Her spriker prestasjonene ofte mer. Desto viktigere er det da å sjekke opp mot hva som er viktig for deg og ditt bruksmønster.

– Med denne nye merkingen får forbrukerne mer relevant, sammenlignbar og ikke minst detaljert informasjon. Dette er kanskje særlig viktig ved nettsalg. Kjøper man hos dekkforhandler, vil jo vi som jobber med dekk gjerne hjelpe deg, men du kan uansett se selv og sammenligne ulike dekk – og på den måten plukke ut de som du mener passer best for deg, sier Heggelund.

Dekk

Støy og  rullemotstand

En av nyhetene med den nye dekkmerkingen er QR-kode som du kan scanne med mobilen din. Den gir deg tilgang til et produktblad for det aktuelle dekket.

– Her hos oss selger vi rundt 5.000 dekk i året. Vi opplever at dette med støysvake dekk er det kundene er aller mest opptatt av. De spør etter støysvake dekk. Mange av våre kunder har etter hvert elbil. Da er fokuset i tillegg på dette med rullemotstand. Det er jo slik at lav rullemostand gir lengre rekkevidde, forklarer han.

Kan påvirke drivstofforbruket

Men også de med fossilbiler bør tenke litt over rullemotstanden.

– Ja, det er absolutt noe man bør være oppmerksom på. Dekk kan faktisk påvirke drivstofforbruket inntil 20 prosent. Mange er kanskje ikke nok oppmerksomme på det, sier Heggelund som omtaler seg selv som dekk-nerd.

– He, he – ja, 30 år i bransjen gjør jo noe med deg, smiler han til slutt. Før han løper videre for å ta telefonen. Det er noen som trenger nye dekk og lurer på hva de skal velge.

Disse klistremerkene er slett ikke bare pynt. Tvert imot inneholder de mye og viktig informasjon om dekkene og hvordan de scorer i ulike kategorier. Vel verdt å sette seg litt inn i før du kjøper nye dekk.

Dekk

– Før du velger nye dekk bør du tenke gjennom hvilke egenskaper som er viktigst for deg. Så ta en titt på dekkmerkingen og gjøre deg opp en mening, sier Jan Roar Heggelund som eier og driver Asker Dekk.