Nå blir dette verdidokumentet digitalisert

Nå blir dette verdidokumentet digitalisert

Nyheter

Publisert: 02. februar 2022

Forfatter: Av Benny Christensen

Også her gjør digitaliseringen sitt inntog.

Den lille boka lever et stille og unnselig «liv» i hanskerommet på de fleste biler, men den er et viktig verdidokument. Særlig den dagen bilen skal selges eller byttes inn. Der er det stempler, datoer og kilometerstand som forteller når bilen har hatt service, sirlig innført i ulike kolonner.
Det er selvfølgelig bilens servicehefte vi snakker om. Et dokument som er nyttig å slå opp i – og som sier mye om bilens tidligere liv. Kanskje heller ikke så rent lite om eieren av bilen i tillegg…

Er alle servicene fulgt til punkt og prikke på eksakt riktig dato og kilometerstand?

Eller til og med litt før intervallet – og gjerne hos en merkeforhandler? Ja, da tyder mye på at bilen har hatt en forsiktig og nøye eier som har tatt godt vare på den. Det er jo slike bruktbiler vi aller helst vil kjøpe. De får vi også en høyere innbyttepris for.

Vis meg serviceboka di …

I motsatt fall: Et par tilfeldige servicer på ulike steder, litt nå og da, utført ved feil kilometerstand og utenom riktige datoer. Kanskje har man hoppet over de viktige, men dyre storservicene også. Det vitner gjerne om et litt lemfeldig bilhold, og en ikke så altfor nøye eier. Dette preger ofte resten av bilen også. Det er nesten så man kan si: Vis meg serviceboka di – og jeg skal si deg hvem du er …

Som nevnt: Et komplett servicehefte er et verdidokument. Nå er serviceheftet slik vi tradisjonelt kjenner det, som så mye annet i vår tid, i ferd med å digitaliseres. Det vil i korthet si at informasjonen om bilens service lagres i datasystemene hos forhandlerne og infotainment-systemet i bilen – ikke i en bok.

Det vil fortsatt være tilgjengelig som informasjon, men man må da trykke seg inn i bilens menysystem for å finne det.

Servicebok: Den tradisjonelle service-boken med stempler og signaturer i ulike kolonner er på vei ut

Sjekk at det kan gjøres.

Mange servicehefter har opp gjennom årene forsvunnet, enten de er gjenglemt på verkstedet, eller andre steder. At noen har blitt «forfalsket» er heller ikke til å stikke under en stol. De tingene bør kunne unngås nå. Det digitale serviceheftet fungerer på den måten at når bilen er på service, lastes bekreftelsen på dette med kilometerstand og dato, inn i bilens systemer. Dette er ikke noe bare merkeverkstedene kan gjøre. Det finnes løsninger hvor også frittstående verksteder skal kunne logge seg inn for å få lagret dette i bilen din.

Har man en bil med digitalt servicehefte, oppfordrer vi til å sjekke at det faktisk lar seg gjøre, om man vurderer å ta service hos et frittstående verksted.

Samt å sjekke at det er blitt lagt inn, når man henter bilen etter service. Dette er fortsatt relativt nytt. Vi er kjent med at det, av ulike årsaker, har forekommet enkelte «glipper». Enten at verkstedet har glemt å utføre oppdateringen, at overføringen ikke har gått som den skulle, eller at man ikke har hatt riktig utstyr eller tilgang.

Ikke alle er like komfortable

Er man i tvil om hvordan infoen er lagret og hvor man finner den, enten på sin egen bil, eller på en bruktbil man vurderer å kjøpe, så ikke nøl med å be om hjelp. En forhandler vil garantert kunne hjelpe deg. Noen bileiere liker ikke det nye systemet, og føler seg usikre. Ikke alle er like komfortable med det digitale skiftet.

Men i prinsippet skal det være akkurat som før. Bortsett fra at det nå finnes på en skjerm og ikke i en bok.

Like fullt er dette fortsatt verdifull informasjon og noe man bør ha i bakhodet som en del av bilholdet.