Slik stanser du den moderne bilkjeltringen

Slik stanser du den moderne bilkjeltringen

Nyheter

Publisert: 23. februar 2022

Forfatter: Av Silje Bjørndal

Hvor og hvordan du oppbevarer nøkkelen kan være helt avgjørende for å sikre seg mot profesjonelle biltyver.

De siste årene har det vært en kraftig nedgang av biltyverier her til lands. Ny teknologi bidrar til at moderne biler stadig blir mer tyverisikre, men samtidig har de frekkeste av de frekke bilkjeltringene spesialisert seg på nye metoder for å stjele bilen din.

Stjeler bilen på rekordtid

I 2020 ble det rapportert inn 2548 biltyverier, mens antallet i 2021 var redusert til 1741.

– Bilene blir stadig mer tyverisikre, og tallene på både tyveri fra og av bil synker. Men det er fremdeles dobbelt så mange tyverier fra bil som tyveri av selve bilen, sier Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge.

Tidligere var det enkelt for tyvene å knuse et vindu eller lirke opp en lås, for så å kunne starte bilen ved å kortslutte to ledninger bak tenningslåsen. Med blant annet rattlås og startsperre ble dette mye vanskeligere. I dag er det først og fremst biler med nøkkelfri adkomst som
er mest utsatt.

– For å sikre bilene ytterligere må sikkerhetstiltak og tyverisperrer stadig forbedres, poengterer Neverdal.

Slik lurer de bilen

Elektroniske bilnøkler er mer og mer vanlig i dagens biler. Man behøver ikke å bruke nøkkelen aktivt for å åpne eller starte bilen ettersom nøkkelen og bilen kommuniserer sammen på en trådløs frekvens. Dette kan i en del tilfeller være en funksjon biltyvene vet å utnytte.

STINE NEVERDAL: Kommunikasjonssjef i Finans Norge. (Foto: Finans Norge

STINE NEVERDAL: Kommunikasjonssjef i Finans Norge.(Foto: Finans Norge)

Fem gode råd mot biltyveri og bilinnbrudd

1. Pass på bilnøklene. Ikke la dem henge synlig rett innenfor inngangsdøren. Innbruddstyver går gjerne etter bilnøkkelen.

2. Lås alltid bilen, også på bensinstasjonen. Ta alltid med deg nøkkelen.

3. Velg helst opplyste parkeringsplasser.

4. La aldri verdisaker ligge synlig i bilen.

5. Bruk garasjen – hvis du har en. Lås både bil og garasje

Ny teknologi gjør bilene mer tyverisikre

Forsterker radiosignaler

Kort forklart kommuniserer mange bilnøkler med radiosignaler. Ved å bruke en enhet som plukker opp og forsterker signalet fra bilens elektroniske nøkkel, lurer man bilen til å tro at nøkkelen er rett i nærheten. Alternativt kan signalet videresendes til en medhjelper som står rett ved bilen. Deretter åpnes bildøren og tyvene kan kjøre av gårde – uten å måtte ødelegge noe for å komme seg inn i kjøretøyet.

I november i fjor ble det rapportert om to Tesla-eiere som fikk bilen stjålet på Romerike. Politiet mistenker at tyvene har brukt elektronisk utstyr for å fange opp signalene fra nøklene. Denne metoden brukes også ved tyveri av andre biler. Tesla oppfordrer sine bileiere til å aktivere funksjonen “Pin to Drive”. Det innebærer at man må taste en PIN-kode for at bilen kan starte, og dette skal gi en ekstra beskyttelse mot biltyveri. For bileiere med keyless-teknologi er det anbefalt å beskytte bilnøkkelen ved å
oppbevare den i en metallboks. Det kan også være smart å installere sporingssystem som gjør det enkelt for eieren å spore bilen om den forsvinner.

Politiets sikkerhetstips

På Politiets hjemmesider gis det flere råd og tips til hvordan du kan sikre bilen. Det er viktig at man tar alle mulige forholdsregler for å gjøre det vanskeligere å stjele bilen eller begå innbrudd. Installasjon av alarm anbefales, og du bør være nøye med hvor du parkerer. Parker helst på steder som er åpne, trafikkerte og godt opplyste. Tenk også på å gjøre den fysiske tilgangen til nøklene så vanskelig som mulig. Bruk girlås, pedallås eller ekstra rattlås hvis du plasserer bilen på steder hvor det er stor risiko for tyveri. Vær også bevisst på å fjerne verdisaker, og unngå at noe ligger synlig. Husnøkler, førerkort eller andre ID-papirer bør aldri ligge igjen i bilen!

Politiet påpeker at det ofte kan være vanskelig å fastslå hvem som er eier av bilen og bildeler ved tyverier, for de profesjonelle tyvene fjerner eller endrer bilprodusentenes identifikasjonsnummer. Ta deg derfor bryet med å merke eller registrere slike detaljer da dissespesifikke opplysningene gir politiet bedre sjanse til å kunne å identifisere bilen.