Fyllekjøring: 3 prosents økning på landsbasis

Fyllekjøring: 3 prosents økning på landsbasis

Nyheter

Publisert: 07. mai 2021

2020 var et rekordår for fyllekjøring, 2021 ligger an til å bli verre.

I april ble 779 personer anmeldte for ruskjøring. Hittil i år har 3197 personer blåst til rødt, sammenlignet med rekordåret 2020, er det en svak økning på tre prosent.

Generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, liker ikke det hun ser.

– Ruskjøringstallene er litt som boligprisene – de bare stiger og stiger. Og det er svært bekymringsverdig. Er du mellom 18 – 24 år og kjører med en promille på 0,5, øker sannsynligheten for å bli drept med 900 ganger. Det viser hvor livsfarlig fyllekjøring faktisk er. Det er ikke noe å bagatellisere, sier Kristoffersen.

 

Pressefoto av Elisabeth Kristoffersen.

 

Hadde det ikke vært for politiet, mener Kristoffersen at dødstallene i trafikken hadde vært langt høyere.

– Heldigvis har vi verdens beste Utrykningspoliti. Hadde det ikke vært for UP, ville dødstallene i trafikken vært betydelig høyere. Men det er vanskelig å konkurrere med fyllekjørere til enhver tid – derfor er det avgjørende at publikum tipser, konstaterer Kristoffersen.

35 prosents økning i Øst politidistrikt i april

136 personer ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand i Øst politidistrikt i april – det tilsvarer en økning på 35 prosent sammenlignet med april i fjor.
Så langt i år har 565 personer blitt anmeldt for ruskjøring i distriktet. Det er en økning på 30 prosent i forhold til samme tid i 2020. Ingen andre distrikt anmelder så mange for ruskjøring som Øst politidistrikt.

– Jeg tror ikke at folk er verre i Øst enn andre steder, årsaken til at flere anmeldes, er nok at det bor flest folk i distriktet, samt et offensivt UP, sier Kristoffersen.

 

Unge voksne er verst

Aldersgruppen som blåste til rødt flest ganger i løpet av april, var 25 – 34 åringer. 229 av 779 personer i den gruppen kjørte med over lovlig verdi.

– Vi ser igjen at førere som har hele livet foran seg, har dårligst holdninger. Det er ikke unikt at disse skiller seg negativt ut. Totalt sett i år, er det nevnte aldersgruppe som anmeldes hyppigst, sier generalsekretæren og legger til:
– Tall fra politiets tilstandsanalyse viser også at 9 av 10 anmeldte fyllekjørere er menn.