Hva er en alkolås?

Hva er en alkolås?

Publisert: 27. mars 2021

En alkolås er en teknisk anordning som primært kobles til bilens tenningssystem og som har til hensikt å forhindre fyllekjøring.

En alkolås består av et håndsett og en elektronikkboks. På håndsettet er munnstykket som føreren må blåse i. Dersom føreren ikke avlegger pusteprøve eller alkolåsen måler promille over promillegrensa, får du ikke startet bilen. Du kan gjennomføre en ny test etter noen minutter. Teknologien er alkoholspesifikk og utviklet for ikke å kunne påvirkes av driftsmiljø, temperatur eller faktorer som sigarettrøyk eller eksos. Den vil også kunne skille på om det blåses av et menneske eller for eksempel en pumpe eller en ballong. Dette vil vises i alkolåsens logg.

Promillegrensa i Norge

I Norge stilles grenseverdi på 0,2 promille, men den kan og stilles inn for å vise en advarsel dersom promillen måles til mellom 0,1 og 0,2, og også registrere promille over for eksempel 0,5 som høy. Den tekniske innretningen på alkolåser lagrer vanligvis innblåsingsresultatene i en logg, både antall positive og negative prøver.

MA – Rusfri Trafikk anbefaler at du kjøper alkolås som oppfyller siste CENELEC-standard EN50436-1:2014 eller EN50436-2:2014. Disse to standardene oppfyller nødvendige krav til kvalitet og pålitelighet. I tillegg kan det gjøres noen individuelt tilpassede spesifikasjoner for deg.

Veil. pris for en enkelt alkolås ca. 12 000 kr.

Dräger alkolås 7000

 

Alkolåsen kan programmeres for å kreve tilfeldige retester i spesifiserte intervaller. Da må føreren finne et stoppested for å avlegge en pusteprøve. Dersom testen gir utslag, vil føreren bli instruert til å parkere kjøretøyet og skru av motoren.

Alkolås ble først tatt i bruk som alternativ til straff ved promillekjøring i USA på midten av 1980-tallet. Sverige var det første landet i verden som tok i bruk alkolås for å kvalitetssikre transporter. Siden er alkolås tatt inn som et mulig tiltak i ISO 39001 for trafikksikkerhet.

I Norden har svenske Motorförarnas Helnykterhetsförbund et godkjent testlaboratorium for alkolåser. De har også lagt ut anbefalinger over alkolåser som kan benyttes til kvalitetssikring av transporter og i ordninger hvor alkolås er et alternativ til inndragning til førerkortet. MAs søsterorganisasjon i Sverige, MHF har omfattende omtaler av alkolås og alkometere. Klikk her for å lese omtalene.

Krav om alkolås i buss og minibuss

Fra 1. januar 2019 er det krav om alkolås i alle norskregistrerte busser og minibusser som driver persontransport mot vederlag på vei. Kjøretøy som allerede er registrert må montere alkolås før 2024 eller tas ut av drift. Skal du montere alkolås etter dette regelverket, må du ha en alkolås som er godkjent etter ovennevte standarder, være e-merket og monteres hos et godkjent alkolåsverksted. Du finner alkolåsforskriften her: Forskrift om alkolås.

Nedenfor finner du de norske forhandlerne som tilbyr godkjente alkolåser:

KGK Norge AS – forhandler av Dräger alkolås
Strømsveien 177, 0664 Oslo
Telefon: 22 88 46 80
firmapost@kgk.no
For nærmeste forhandler besøk www.dragernorge.no

Fartskriver AS – forhandler av ACS alkolås
Besøksadresse:
Bølervegen 40, 2016 Frogner
Postadresse:
Postboks 53, 2017 Frogner
Telefon: 23 37 84 00
firmapost@fartskriver.no
www.fartskriver.no

Alås AS – forhandler av Autowatch alkolås
Sanden 1, 3264 Larvik
Telefon: 908 03 885
post@alaas.no
www.alaas.no

Dignita Systems Norge AS
Telefon: 55 100 700
norge@dignita.com
www.dignita.no

Ønsker du å kjøpe alkolås, ta kontakt med importørene/forhandlerne. Disse kan også opplyse om flere forhandlere rundt om i landet.