De krasjer flere hundre nye biler hvert år

De krasjer flere hundre nye biler hvert år

Nyheter

Publisert: 24. februar 2021

Forfatter: Knut Skogstad

Ambisjonen er at ingen skal bli drept eller skadet i en ny Volvo. Å lage stadig sikrere biler er noe de aller fleste bilprodusenter fokuserer sterkt på. Går vi 20 år tilbake i tid, kunne det være nokså store forskjeller mellom de beste og dårligste merkene på dette området

Det får det europeiske krasjtest-instituttet Euro NCAP mye av æren for. De kjører alle nybiler gjennom stadig tøffere tester. Og resultatene herfra spres raskt til både bransje og bilkjøpere.

Noe annet enn full pott og fem stjerner i Euro NCAP-testen regnes nå som et nederlag. Det er også svært dårlig PR for en ny bilmodell hvis man ikke klarer det.

Men selve jobben med å bygge sikre biler starter naturligvis lenge før denne testen.  Blant dem som har lange og sterke tradisjoner her, er Volvo. Det er nå 21 år siden de åpnet sitt eget kollisjonslaboratorium ved fabrikken i Gøteborg. Og selv om svært mye i dag kan data simuleres, krasjer de fremdeles i gjennomsnitt minst én ny bil ved sikkerhetssenteret sitt – hver dag.

Kunnskapen fra krasjene skal hjelpe Volvos ingeniører til å være langt fremme innen sikkerhetsutvikling, og til å lære fra virkelige trafikkulykker. Visjonen er at ingen skal bli drept eller alvorlig skadet i en ny Volvo.

To testbaner

– Å være engasjert i sikkerhet handler ikke om å bestå en test eller få en sikkerhetsklassifisering. Vår forpliktelse til sikkerhet handler om å finne ut hvordan og hvorfor ulykker og skader oppstår, og deretter utvikle teknologi for å forhindre dem. Vi håper vårt ledende arbeid vil inspirere andre til å følge vår ambisjon om å redusere trafikkulykker over hele verden, sier Thomas Broberg, en av Volvos ledende sikkerhetsingeniører og bedriftsveteran ved sikkerhetssenteret.

Kollisjonslaboratoriet er et multifunksjonelt anlegg som gjør det mulig for Volvo å gjenskape utallige trafikksituasjoner og ulykker, og utføre tester som går lengre og er mer omfattende enn gjeldende lover og regler.

Volvo har også sin egen havarikommisjon, som gransker ulykker der selskapets biler har vært involvert. Dette gir kunnskap man ikke nødvendigvis kan teste seg frem til, og brukes som input i utvikling av nye biler.

Selve laboratoriet inneholder to testbaner som er henholdsvis 108 og154 meter lange. Den korteste av de to er bevegelig og kan plasseres i en vinkel mellom 0 og 90 grader, noe som gir mulighet for kollisjonstester i ulike vinkler og hastigheter, eller for å simulere en krasj mellom to biler i bevegelse. Bilene kan krasje i hastigheter opp til 120 km/t.

Elbiler gir nye utfordringer
Utenfor laboratoriet er det plass til å utføre tester som for eksempel velteulykker og utforkjøringer, der biler blir kjørt i en grøft i høye hastigheter. Inne i hovedlaboratoriet brukes en enorm kloss som barriere til å teste ulike front-, bak- og sidekollisjoner. Med en vekt på 850 tonn, kan den flyttes rundt om nødvendig, ved hjelp av luftputer. I tillegger det rundt to dusin andre faste og bevegelige barrierer som brukes i kollisjonstesting, inkludert en elglignendestruktur for å simulere krasj som involverer store dyr.

I en kollisjonstest er bilen, testdukkene og barrierene utstyrt med sensorer som gjør det mulig for Volvos ingeniører å registrere hele hendelsesforløpet i detalj. Flere titalls ultrahøyoppløselige kameraer filmer også kollisjonstesten fra alle tenkelige vinkler.

Før en fysisk kollisjonstest har den aktuelle bilmodellen allerede gått gjennom tusenvis av datasimulerte kollisjonstester. All data generert fra disse testene blir deretter brukt av Volvos ingeniører til å utvikle sikrere biler. Når selskapet beveger seg mot en helelektrisk fremtid, har sikkerhetssenteret de siste årene blitt utstyrt og forberedt for trygt å kunne utføre elektriske bilkrasjtester også. Her er blant annet den tunge batteripakken en utfordring. Det er viktig å unngå at denne kan skade fører eller passasjerer ved en ulykke –også faren for brann i selve batteripakken er noe bilprodusentene har høyt fokus på.