Parkeringsgebyret har aldri vært høyere

Parkeringsgebyret har aldri vært høyere

Nyheter

Publisert: 16. mars 2021

Forfatter: Carsten Lier

Dyrere og færre parkeringsplasser gjør det kostbart å være bileier. I en rekke norske byer har det aldri vært dyrere å parkere enn nå.

Oslo ligger aller øverst på P-pristoppen. Innbyggerne og de som skal besøke Oslo sentrum, opplever mangel på parkeringsplasser, og priser som stadig øker. En times parkering i Oslo sentrum koster flere steder over 80 kroner i parkeringshus. Skal du overnatte på hotell, må du plusse på opptil 400 kroner dersom du har med deg bil. Samtidig kan bileiere på småsteder parkere gratis overalt. For eksempel om du bor i Rakkestad, en times kjøretur fra Oslo.

– Vi har forståelse for at det er ønskelig å redusere bilbruken i en del norske byer, men det begynner å bli drøyt dersom du er avhengig av bilen og må punge ut med flere hundre kroner i bompenger og parkering for å besøke Oslo sentrum noen timer. Foreløpig er det dessverre mangel på store, rimelige parkeringsplasser i randsonen med enkel tilgang til kollektivtrafikk inn til sentrum, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA.

Trafikksikkerhet på tilbud: Halv pris på medlemskap i MA – Rusfri Trafikk.

Store variasjoner

En del bileiere opplever det også som sosialt urettferdig at man i distriktene og i mindre byer, tilbys enten gratis parkering eller parkering til svært lave priser. Mens timeprisen er 82 kroner i parkeringshuset ved Oslo S, koster det under halvparten om du skal ta en handletur i Bergen sentrum. Bergens største parkeringshus, Bygarasjen ved jernbanestasjonen, tar 30 kroner timen på hverdager frem til kl. 19, og deretter 15 kroner timen. Døgnprisen er 180 kroner, mens parkeringen ved sentralbanestasjonen i Oslo koster over det dobbelte. Enkelte parkeringsselskaper opererer med rabatt for el-bil, andre steder er takstene like.

Det har med andre ord aldri vært dyrere å parkere enn det er nå – og parkeringskostnaden kommer bare på toppen av alt det andre en bileier må betale for. Diskusjoner på sosiale medier avslører at mange mener at bileierne rammes hardt økonomisk. Eier du en dieselbil, og er avhengig av å bruke bilen i Oslo, ligger du ekstra dårlig an. Det er fremdeles tillatt å kjøre med dieselbil i Norge, og selv om elbiler subsidieres gjennom ulike avgiftsfritak, kan prisen oppleves høy, særlig for lavinntektsfamilier.

 

bilde som illustrerer parkeringshus.

Rammer barnefamilier

Fra nyttår økte også beboerparkeringen i Oslo med hele 50 prosent for bensin og dieselbiler. Oslo-beboere med slike biler har fått økt sine parkeringsutgifter fra 3.600 kroner til 5.400 kroner i året. En som reagerer kraftig på dette, er Sandra Borch i Senterpartiet. Hun mener beboerne i bydeler i Oslo straffes hardt sammenlignet med dem som bor i distriktene.

– Dette rammer særlig barnefamilier og arbeidsfolk som er avhengige av bil, og folk som ikke har råd til å kjøpe seg en ny el-bil for å kunne slippe unna avgiftene. Dette er det jo kommunene selv som bestemmer, men å ramme folk med store parkeringsavgifter kan i verste fall tvinge folk til å flytte, sier Sandra Borch.

Regjeringen fraskriver seg ansvaret for sentraliseringen av politiet i Troms: – Vil være dramatisk for Harstad - Harstad Tidende

Staten og kommunenes lokkemidler for å bli kvitt bensin- og dieselbiler merkes godt også på parkeringsprisene. Det koster 4.500 kroner mindre i året å parkere en el-bil på kommunens beboerplasser sammenlignet med en bensinbil. Slik praksis er det i de fleste større byene.

 

Vi har sjekket prisene blant de største privateide p-husene i sentrum av byene.

Disse er avgiftsbelagte hele døgnet. Noen byer tilbyr gratis
kommunal gateparkering deler av døgnet.

Oslo

Oslo S P-hus ved Oslo sentralbanestasjon og Den Norske Opera har en timepris på 82 kr (41 kr per påbegynte halvtime). Makspris per parkering innen 24 timer er 395 kr. I Spektrum parkeringshus ved konsertarenaen Oslo spektrum koster det 60 kr i timen (30 kr per påbegynte halvtime) å parkere. Maks døgnpris er 250 kr. I Parkeringshuset på Tjuvholmen betaler du 80 kr i timen (40 kr per påbegynte halvtime).

Bilde som illustrerer Oslo.

Tjuvholmen parkeringshus har en døgnpris på 375 kr. (I Oslo er gateparkering som regel kommunal, mens de aller fleste parkeringshusene drives av private aktører. Disse er avgiftsbelagte hele døgnet. Avgiftsparkering på kommunal parkering gjelder mandag–lørdag kl. 9–20. Utenom disse tidene er det gratis. I gatene utenfor sentrum er det både avgiftsparkering og vanlig fri parkering. Det er knapphet om disse plassene).

Bergen

i timen (23 kr per påbegynte halvtime). De har kveldspris mellom kl. 18-24. 95 kr er makspris for dette tidsrommet. Døgnpris er 230 kr. Bygarasjen ved jernbanestasjonen er Bergens største parkeringshus. Her betaler du 30 kr per time mandag-lørdag mellom kl. 07-19, og 15 kr per time mellom kl. 19-07. På søndager er også prisen 15 kr per time. Døgnpris er 180 kr. Her opplyses det at det er miljørabatt for elbil som er 50 % av ordinærtakst. I Nordnesgarasjen i nærheten av Akvariet i Bergen, koster det 30 kr per time å parkere alle dager. Døgnpris er 200 kr. Her er det også miljørabatt for elbil – 50 % av ordinærtakst.

Bildet av Bryggen i Bergen.

Stavanger

Parkeringshuset Jorenholmen i Stavanger sentrum har en pris på 29 kr per time fra kl. 07-24, og 13 kr per time fra kl. 24-07. Maks døgnpris her er 230 kr. Parkeringshuset St. Olav ved Stavanger sentralbanestasjon, opererer med 19 kr per time mellom kl. 07–24, og 12 kr per time mellom kl. 24-07. Maks døgnpris er 230 kr. Et stykke utenfor sentrum ligger Parkeringshuset Forum i tilknytning til blant annet Stavanger idrettshall. Her er prisen 16 kr per time mellom kl. 07–24. Mellom kl. 24-07 er prisen 8 kr per time. Døgnpris er ikke oppgitt.

Bilde av Stavanger sentrum.

Trondheim

I Olavskvartalet Parkeringshus i Trondheim sentrum er korttidssatsen 36 kr per time (18 kr per påbegynte halvtime). Døgnprisen er 220 kr. Ved Pirbadet P-hus ut mot Trondheimsfjorden er korttidstaksten 33 kr per time, mens maks døgnpris er 270 kr. I Lerkendal P-hus sør for Trondheim sentrum er korttidstaksten 28 kr per time. Maks døgnpris er 270 kr.

Illustrasjon Trondheim

Drammen

Blichs gate parkeringshus i nærheten av blant annet Drammenshallen har timepris på 26 kr. De har gratis parkering på hverdager etter kl. 16, og på lørdager etter kl. 12 samt på søndager. Makspris per døgn er 150 kr. Samme priser som de ovennevnte gjelder for to andre parkeringshus i Drammen. Det ene er Thams gate parkeringshus i sentrum, i nærheten av Bragernes kirke.

Bilde av Drammen.

Det andre er Grev Wedel parkeringshus i nærheten av Tinghusplassen. Parkeringshuset Kinogarasjen i Drammen sentrum opererer med dynamiske priser ut ifra når på døgnet man parkerer, som strekker seg fra 24 til 48 kr per time. (Fra 12 til 24 kr per påbegynte halvtime). Makspris per parkering innenfor 24 timer er 249 kr. Kilde: Parkeringshusenes egne prisopplysninger på deres nettsider

NB: Det er mulig å finne billigere parkeringsplasser de fleste stedene. Vi har tatt utgangspunkt i parkeringshusene som er mest tilgjengelige og mest brukt. Se kommunenes nettsider eller søkt aktivt på nettet etter billigere p-plasser.