1 av 3 har kjørt uten å vite om de var edru

07.11.19

1 av 3 har kjørt uten å vite om de var edru

Dobbelt så mange ble drept av ruskjøring i fjor, som året før. Likevel svarer 1 av 3 at de har kjørt bil uten å være sikker på om de var edru i en ny undersøkelse.

– Dette er skremmende. Du skal aldri kjøre bil før du er helt sikker på at du er kjørbar. Først da unngår du å være en fare for deg selv eller andre for stor fare, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring. - Ikke uventet Hele 32 prosent svarer altså ja i undersøkelsen YouGov har utført for Frende Forsikring. – Det er dessverre ikke uventet, sier advokat Harald Fjeldstad. Han jobber med flere hundre promillekjøringssaker årlig.
– Det er svært foruroligende at en tredjedel er villig til å ta sjansen på å sette seg bak rattet uten å være sikre på at de er edru, sier generalsekretær i
MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen. 

Dobbelt så mange drepte
Tall fra Statens Vegvesen viser at 40 mennesker ble drept på grunn av ruskjøring i 2018. Det er dobbelt så mange som året før. – Denne utviklingen er skummel. Her må bilførere ta større ansvar for sikkerheten. Ikke tro at du er edru. Vit det sikkert, eller la bilen stå. Uten unntak, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. 108 mennesker døde på norske veier i 2018. 34 prosent av dødsulykkene skyldtes rus, enten alkohol, narkotika eller blandingsrus. I 2017 var det 20 prosent av dødsulykkene som skyldtes rus.

Les hele artikkelen i Motorføreren 4-2019 her.