Slik skal du lyse opp høstmørket

22.10.19

Slik skal du lyse opp høstmørket

Vi går mot mørkere tider og nå er det særlig viktig med gode lys på bilen din. I de mørkeste månedene må du se - og bli sett.

– Dette handler om trafikksikkerhet, sier sjefingeniør Asbjørn Hagerupsen i Statens Vegvesen. Han er opptatt av at biler som ferdes på norske veier er klare for mørkere kjøreforhold.

 – Det er viktig at det brukes typegodkjente pærer som tilhører riktig lyktetype, de skal blant annet være merket med stor E eller liten e, påpeker  Hagerupsen.

Ønsker du mer lys på bilen din, er det ikke lenger begrensning på antall fjernlys eller samlet lysstyrke. Denne regelen trådte i kraft 1. oktober 2018, og gjelder for både lette og tunge kjøretøy. Forutsetningene er imidlertid at lyktene er typegodkjent og forsvarlig montert. Sjekk frontruta I tillegg til å ha riktige pærer, så er renhold av lyktene viktig. Dersom hovedlyktene er møkkete vil dette endre retningen på lysstrålene slik at det i verste fall kan blende møtende trafikk. For øvrig vil skitne lykter gi redusert lysstyrke og signaleffekt. Du må også være nøye med å holde frontruten ren for å få god sikt. – I den forbindelse er det viktig at også innsiden av frontruten rengjøres, slik at ikke innvendig belegg reduserer siktforholdene. Sjekk også at vinduspusseren fungerer godt, påpeker Hagerupsen.

Viktig om baklys
I dag har moderne biler automatiske kjørelys, men EU-kravene sier ingenting om at baklys skal være tent på dagtid. Det kan medføre risiko ved kjøring
under forhold med redusert sikt i norsk høst- og vintervær. – Eksempler på slike situasjoner er kjøring i regnvær og tåke, og inn i tunneler. Under slike forhold er det viktig at bilens hovedlys aktiveres slik at baklyset er tent. På nyere biler aktiveres baklyset ved hjelp av sensorer,og ved for eksempel kjøring inn i tunneler vil disse lysene tennes automatisk på grunn av endrede lysforhold, forklarer Hagerupsen.

Les hele artikkelen i Motorføreren 4-2019 her.