Ulykkesstatsstikken viser at fotgjengere har minst dobbelt så høy risiko for å bli drept eller alvorlig skadd i mørke som i dagslys. Risikoøkningen i mørke er større for mer alvorlige skader. En refleks er en type speil som reflekterer lys uansett hvilken innfallsvinkel lyset har. Den ble oppfunnet på 1930-tallet.

Kun 4 av 10 bruker refleks!
Trygg Trafikk sine reflekstellinger viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Heldigvis er det slik at omtrent alle barn har refleks i mørket. Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Hvert år teller Trygg Trafikk refleksbruk blant voksne.

barn med refleks

Fotgjenger ulykkene skjer oftest i byen
Flest fotgjengerulykker skjer i byene og oftest når folk skal krysse gata. Så selv om det er gatebelysning trenger du refleks. Lys fra butikker, biler, busser og trikker gjør at du blir grå og usynlig om du ikke har refleks i mørket.

Se etter reflekser som har CE-merke
Det finnes massevis av reflekser på markedet. Noen er både fine og effektive, mens andre nesten ikke gir effekt. CE-merkede reflekser virker godt i mørket. Reflekser som henger langs siden er best, fordi disse reflekterer lyset godt. Også refleksbånd som du fester rundt armen eller føttene er bra.

Refleks blir slitt
Refleks er forbruksvare. Skift ut refleksen når den begynner å få mye riper. Det samme gjelder refleksvesten. Dersom du har vasket den 20-30 ganger er reflekseffekten svekket og du bør kjøpe en ny. For å sjekke om refleksen fungerer kan du henge opp den gamle refleksen og en ny refleks i et mørkt rom. Hold en lommelykt opp i øyehøyde og lys på refleksene fra minst 4 meters avstand. Hvis den gamle refleksen vises mye dårligere enn den nye, kaster du den.

#refleksgarn
Å strikke med refleksgarn er en trend som langt på vei har eksplodert de siste årene. Skjerf, luer og votter i flotte farger. De ser ut som vanlig strikket tøy, men når lyset treffer den, lyser plagget opp. Refleksgarnet inneholder glassfiber som reflekterer og dermed lyser opp som en refleks. Husk at disse ikke har så god reflekseffekt, men brukes de sammen med vanlige reflekser er de derimot supre.

5 reflekstips fra Tygg Trafikk

  1. Heng refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
  2. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
  3. Fest refleks i lommer på alle jakker, vesker og bagger.
  4. Opprett påminnelse på telefonen om å feste refleks på Refleksdagen 19. oktober.
  5. Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

Les mer om refleks på Trygg Trafikks sine nettsider.

Les mer om refleks i Motorføreren 4-2017: Greier du å få øye på begge fotgjengerne?

Krav om refleksvest i bil, MC og moped
Hvis du må stoppe langs veien og må ut av bilen er det viktig å være synlig. En refleksvest vil bidra til at du blir synlig i trafikken, slik at ulykker forhindres. På lik linje med påbud om varseltrekant i alle kjøretøy for å varsle andre trafikanter ved ulykker og liknende, skal det ligge en godkjent refleksvest lett tilgjengelig i alle kjøretøy. Fra 2014 ble dette også påbudt for alle på MC og moped. Er du på biltur utenfor landets grenser, så er det alltid lurt å ha en refleksvest tilgjengelig. Det er blandt annet påbudt å ha med refleksvest i bil i Østerrike, Spania, Italia og Portugal. Les mer om regelverket hos Statens vegvesen.no

Refleksvest MC 1


Sist oppdatert: januar 2020