VW Arteon Pole crash test 2017 after crash476904

Velg en trafikksikker bil når du kjøper bil! Når du skal kjøpe deg bil enten den er brukt eller ny, så tenk kollisjonssikkerhet og velg førerstøttesystemer som øker trafikksikkerheten.

Skal du kjøpe deg ny bil, kjøp en som har fått høyeste score i kollisjonstestprogrammet EuroNCAP eller tilsvarende. Da får du en trygg bil som har god kollisjonssikkerhet og sikkerhetsutstyr som beltepåminner, kollisjonsputer og antiskrens. En ny og trafikksikker bil skal helt enkelt komme godt ut av Euro NCAP sin kollisjonstest! Pass også på å velge med førerstøttesystemer som autobrems (AEB), adaptiv cruisekontroll (ACC) , kant- og midtlinjevarsler (LDW) og informasjon om fartsgrensen der du kjører, hvis det ikke allerede finnes i bilen du kjøper. Ofte finnes dette sikkerhetsutstyret tilgjengelig i såkalte sikkerhetspakker. Vi ser at norske bilimportører ofte kun tar inn biler med det siste sikkerhetsutstyret på det norske markedet. Bilen har du alltid har med deg når du er ute å kjører i trafikken, uansett om vegen har god sikkerhet eller ei.Transportøknomisk institutt har samlet studier av kollisjonstester, og resultatene viser at skaderisikoen sunker med 5 % for hver nye stjerne en bil får i en kollisjonstest.

Bruktbil
Skal du kjøpe bruktbil kan du vurdere en med 4 stjerner, men det er så mange biler med 5 stjerner på bruktbilmarkedet i dag at du lett finner en bruktbil med 5 stjerner.

Fakta – sikre biler
Trafikksikre biler er en viktig faktor i den faktiske reduksjonen i antall drepte og hardt skadde i vegtrafikken (Høye, Bjørnskau og Elvik 2014). TØI har beregnet at vi i dag hadde hatt ca. 50 flere drepte og hardt skadde pr. år dersom bilparkens sikkerhetsmessige standard hadde vært som i 2010. Beregningen tar utgangspunkt i antallet biler med antiskrens (ESC), kollisjonsputer, bilbeltepåminnere, forbedret nakkeslengbeskyttelse og 4 eller 5 stjerner i EuroNCAP sine kollisjonstester(TØI arbeidsdokument SM/3641/2010).

 

Oppdatert november 2018