Bilene blir stadig mer avanserte, men...

21.11.19

Bilene blir stadig mer avanserte, men...

mye kan du ennå gjøre selv. Det betyr at du ikke må på verksted for hver minste ting. Selvgjort er velgjort, i tillegg til at du kan spare mye penger.

– Nyere biler er så kompliserte at det er  umulig å gjøre noe selv. Du må jo være dataingeniør for i det hele tatt å kunne åpne panseret. Det er inn på verksted og betale blodpris, for selv den minste ting ...


Dette er påstander man ofte hører. En som ikke er helt enig, er hele Norges bilekspert, motorjournalist Benny Christensen i Broom. – Ja, jeg har hørt dette mange ganger jeg også. Men etter min mening stemmer det ikke. Det er fortsatt en god del ting man kan gjøre selv på de aller, aller fleste biler, mener Benny.

– Ved å gjøre en liten egeninnsats, kan du få en finere og tryggere bil som også holder seg bedre i verdi. Samtidig som du får bedre kontroll over tingenes tilstand. Dette gir i seg selv en god og betryggende følelse. Også er det jo noe med det at selvgjort er velgjort!

– Eller var det halvgjort?
– He, he... Ja, kanskje det også. Men det gjelder jo å kjenne sin begrensning naturligvis. For om man gyver løs på feil ting, er det absolutt mulig å gjøre vondt til verre. Det er nå en gang slik at ikke alle kan gjøre alt. Men alle kan gjøre litt, mener jeg. – Om man ikke er bilkyndig – hva kan man gjøre på bilen sin selv da? – Det er flere ting. Slik som å peile og etterfylle motorolje. Sjekke oljenivå på automatgirkasse. Etterfylle spylervæske, sjekke nivå på kjølevæske og bremsevæske. Kontrollere lufttrykket i dekkene. Sjekke at alle lysene virker. Det synes jeg er en god start. Følger du Bennys råd her før en langtur, har du god kontroll før du drar avgårde. Dessuten: Gjør du dette før du leverer bilen til service og gir beskjed til verkstedet om at det er i orden, behøver de ikke sjekke en gang til – og du sparer penger.

Les hele artikkelen i Motorføreren 4-2019 her.