Det finnes ikke noe som heter helårsdekk!

06.09.19

Det finnes ikke noe som heter helårsdekk!

En undersøkelse utført høsten 2018 av Dekkimportørenes Forening viste at 22 prosent av bilistene kjører med piggfrie dekk på sommerføre. Daglig leder Jon Erik Ludvigsen er lite tilfreds med resultatet og mener mange overser farene og kjører med piggfrie vinterdekk selv om det ikke er vinterføre. 

Finnes ikke helårsdekk
Mange synes hjulskift er et ork og utsetter derfor dekkskift. Noen hevder de kjører på helårsdekk og at man sparer penger ved å kjøre på piggfrie vinterdekk om sommeren. Dette er slettes ikke en god løsning, mener Ludvigsen. – Det finnes ikke noe som heter helårsdekk. Det nærmeste vi kommer noe sånt, er typiske overgangsdekk som Four Seasons fra Goodyear, og varianter over det samme temaet fra andre produsenter, sier han.

Ludvigsen understreker at disse dekkene ikke er helårsdekk, men kontinentale vinterdekk som er utviklet for å kunne takle noen få og mindre kjøreturer på snøføre, og som ellers er ment for kjøring på bar vei. - For nordiske forhold er det skikkelige vinterdekk som gjelder. Det finnes i dag flere gode piggfrie vinterdekk for dem som ikke behøver å kjøre på piggdekk. Disse dekkene har en masse seiper for å sikre godt grep på snø og is, men prisen for dette er altså at vanndreneringsegenskapene ryker. Da kan en sommerlig vanndam på asfalten plutselig bli ganske farlig.

Store forskjeller
Det er overraskende mange bilister som kjører på piggfrie vinterdekk om sommeren, selv om eksperter fraråder dette sterkt. Piggfrie vinterdekk har ingen ting på sommerføre å gjøre! sier Ludvigsen. – Det er mange bilister som ikke er klar over at piggfrie vinterdekk ikke har gode våtmark-egenskaper og mer enn dobler stoppstrekningen. Dekkstammen og gummiblandingen er mykere, og da blir en unnamanøver ikke slik du har tenkt. Bilens ABS, og andre elektroniske egenskaper, får feil signaler, og hjelper deg ikke ut av situasjonen som tenkt, forklarer dekkeksperten. I tillegg vil dekkene slites mer og få kortere levetid. De triller dårligere, og gir bilen økt drivstoff-forbruk eller kortere rekkevidde hvis den er elektrisk. Med andre  ord er det mye å tape på å velge vinterdekk på sommerføre, utdyper den daglige lederen.

Les hele artikkelen her.