Ti ganger flere menn som kjører i fylla

20.12.17

Ti ganger flere menn som kjører i fylla

Det er høysesong for julefester og sammenkomster med et til dels høyt alkoholinntak. Mange våkner dagen derpå med promille i blodet. En del tar også sjansen på å sette seg bak rattet før de er helt sikre på at promillen er nede på null.

Av de til sammen 37 735 nordmenn som i perioden 2013 - 2016 ble stanset og anmeldt for bilkjøring i ruspåvirket tilstand, var hele 32 901 av dem menn!

I all hovedsak er det menn under 50 år som blir tatt for ruskjøring, hvorav 32 % av disse er mellom 16 og 25 år. (Tallene er hentet fra Utrykningspolitiets egen statistikk over anmeldte forhold i perioden 2013 til 2016, og er bearbeidet av MA – rusfri trafikk).

– For oss er disse tallene ingen overraskelse. Vi vet at menn, særlig de yngre, har en tendens til å ta større risiko og være mindre ansvarsbevisste enn kvinner i trafikken. Fyllekjøring er fremdeles en av de viktigste årsakene til at mennesker blir drept eller hardt skadet i trafikken, og vi vil gjerne oppfordre til en felles innsats mot denne adferden nå når det er høysesong for festligheter, sier Kristoffersen.

Dagen derpå-promille er et kjent fenomen, og hun vil på det sterkeste oppfordre folk til å gripe inn hvis man har mistanke om at vedkommende som setter seg bak rattet fremdeles er påvirket.

– Ta fra dem nøkkelen, eller varsle om nødvendig politiet. Da gjør du både dem og alle oss andre en tjeneste, fastslår hun.