amateurfetishist.com tryfist.net trydildo.net

Alkoltest-dagen-derpaa-0414a983-82b3-4278-a9fc-9de66cbc04e0-main image

”Dagen derpå” er et begrep som i seg selv ikke bærer bud om noe godt. Å kjøre bil morgenen etter en festkveld med alkohol – som nå i adventstidens julebordsesong – kan være farlig. For å sette fokus på dette i julebordssesongen har MA, i samarbeid med Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo, et tilbud om at gjestene kan teste seg på morgenen før de skal kjøre hjem.

 

I resepsjonen tilbys engangs alkotestere for dem som måtte være i tvil om de har promille på morgenen når de skal kjøre hjem.

- Dagen derpå kan du fortsatt ha promille i blodet og i tillegg være sliten og en fare bak rattet, påpeker Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, fung. generalsekretær i MA - rusfri trafikk og livsstil.


Klinkende klart

Alkohol og annen rus hører ikke sammen med bilkjøring. La det være klinkende klart. Du skal aldri sette deg bak rattet hvis du er det minste i tvil om du har promille i blodet. Vi vet at det dessverre likevel er mange som tar slike sjanser.

- I disse julebordstider er alkoholkonsumet høyere enn vanlig. I stedet for bare en formanende pekefinger mot kjøring med promille, ønsket MA å gjøre noe konkret i samarbeid med Clarion Hotel Royal Christiania.

- Hotellet er opptatt av å ta vare på sine gjester og vi er opptatt av at ingen skal dø eller skades i trafikken pga ruskjøring, sier Kristoffersen. Hotellet har fullt hus med julebordsgjester, og MA synes dette er en god anledning til å gjøre gjestene oppmerksom på at de må være forsiktige. Så når de finner vår informasjon om ruskjøring på hodeputen på rommet, kan de også være ”føre var” allerede under den hyggelige kvelden.

- Vi er glade for å kunne tilby denne servicen til våre gjester som tviler på om de kan kjøre dagen derpå, sier Andre Schreiner, administrerende direktør ved Clarion Hotel Royal Christiania. Resepsjonssjef Rita Andersson ved hotellet bekrefter at en del gjester allerede har benyttet seg av muligheten til å skaffe seg en enkel alkotester.

Kristoffersen i MA påpeker også at du skal være oppmerksom på at ikke alle engangs-alkotester er nøyaktige eller har gjennomgått kvalitetstester og noen form for godkjenning. Dette gjelder både engangstyper og flere av de dyrere variantene.

- Hvis du bruker slike apparater, må vi i så fall poengtere at vi mener det skal være absolutt 0-indikasjon på om det er promille til stede. I vårt arbeid mot rus i trafikken mener vi for øvrig at alkolås er det beste redskapet for å hindre at sjåføren kan starte bilen hvis han har ulovlig promille.


Dårlig vurdering

Promillegrensen på 0,2 er i realiteten en nullgrense og nulltoleranse for å drikke og å kjøre bil.

- Undersøkelser har tidligere vist at det dessverre er mange som har et litt for omtrentlig forhold til promillegrensen. Det er også mange som ”beregner” hvor høy promille de har. Det kan gi farlige konsekvenser å begi seg ut på kalkyler av hvor mye du har drukket, hvor mange timer du har hatt til å forbrenne alkoholen og på hvilket nivå promillen er når du setter deg bak rattet.

Alkohol påvirker synet, bevegelsene og vurderingsevnen. Dette er avgjørende sanser for en bilfører. Etter hvert som promillen i blodet stiger får man redusert vurderingsevnen og evnen til å forstå sanseinntrykk. Man blir overdrevent selvsikker.

En person som har drukket innbiller seg kanskje at han kan bestemme seg for å kjøre ekstra forsiktig. Dette er en uhyggelig feilvurdering i forhold til at sanseinntrykkene er svekket.

- Den berusete bilføreren er rett og slett ikke selv i stand til å vurdere i hvilken grad evnene hans i realiteten er svekket, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA.

Fakta:

Slik virker alkoholen

Når det gjelder alkoholpåvirkning vil man allerede med en promille på 0,2 kunne føle en beruselse. Folkehelseinstituttet beskriver virkningen opp mot og omkring 0,5 promille med at man føler seg lett påvirket.

Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig. Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.

Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.

Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Kontakt:

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, fung. generalsekretær i MA, tlf 92 64 38 04